2011 m. birželio 8 d., trečiadienis

Bioetanolis E85 arba ar būti ekologiškam yra ekonomiška


Šiuo metu labai madinga (ir tai yra gerai) būti ekologišku ir visokie ekologiški dalykai dalykėliai. Nesu didelis ekologiškumo propaguotojas didesnis mano hobis yra automobiliai. Čia vėlgi ekonomiškumas ir ekologiškumas vis labiau propaguojami, štai itin populiarūs yra hibridiniai motorai kuriuos Toyota montuoja į Prius o Lexus deda ir į prabangiausius savo modelius, čia neatsilieka ir kiti didieji automobilių gamintojai.  
Vienas prieinamiausių šiandien energijos šaltinių yra bioetanolis E85, tai etanolio 85 % ir benzino 15 % mišinys. Degant tokiam kurui aplinka teršiama ženkliai mažiau, be to bioetanolio gavyba yra iš augalų, tad resursai neišsenkantys. Nusprendžiau ir aš išbandyti E85 kurą, nes turiu automobiliuką kurį galima naudoti visokiems testams :) tai mano 94m Honda Civic Coupe turintis 1.5 ltr 74 kW variklį. Norint automobilį pritaikyti E85 kurui dažniausia užtenka pareguliuoti kuro padavimą (kuro reikia daugiau) jei tai Honda (pykit nepykit esu Hondų fanas), kitiems automobiliams gali tekti keisti kuro padavimo vamzdelius į tefloninius ir kuro purkštukus į šiek tiek našesnius. Kadangi man užteko tik pakeisti kompiuterio programą ta ir padariau, kaina tokio darbo siekia iki 500 Lt man pavyko rasti už 170 Lt. Dabar norėdamas galiu įjungti benzino programą arba E85 programą tiesiog mygtuku. Paprasta.
Jei kas klausite ar tai kenkia varikliui vieningo atsakymo nėra, vieni teigia, kad kenkia kiti, kad nekenkia, bent jau aš nepastebėjau kažkokių nepageidaujamų dalykų, variklis atrodo lygiau ir tyliau dirba. Tad trumpai apie skaičius, kiek gi mes ekonomijos turime su bioetanoliu varomu automobiliu:
Mieste  įprastinės sąnaudos - 7,5 ltr, bioetanolio sąnaudos apie 11 ltr / 100 km. t.y. 7,5 x 4,60 Lt =  34.50 Lt jei važiuoju benzinu, o jei E85 tai 11 ltr x 3,65 Lt = 40,15 Lt.
Užmiestyje įprastos sąnaudos 6,5 ltr, bioetanolio 7,5 ltr / 100 km t.y. 6,5 x 4,60 Lt = 29.90 Lt benzinu, jei bioetanoliu 7.5 x 3.65 Lt = 27,35 Lt.
Peršasi išvada, kad jei važinėjate tik užmiestyje bioetanolis padės sutaupyti keletą litų, ir tas tiesa, o jei važinėjate mieste, tai būti ekologiškam yra brangus malonumas. Liūdna.
Kokie dar privalumai ir trūkumai yra kalbant apie bioetanolį:

Privalumai:
  • Ekologiškas, saugote gamtą
  • Išgaunamas iš atsinaujinančių gamtos išteklų
  • Variklis dirba lygiau, kiek rašo specialistai mažiau dėvisi
  • Pakyla variklio galia (10-15 proc.)
  • Kaina mažai priklauso nuo naftos kainos svyravimų
 Trūkumai:
  • Mažai degalinių kur yra E85 kuro
  • Jei E85 ir benzino kainos išliks panašios, ekonominio skirtumo praktiškai nėra
  • Automobilis sunkiau vedasi, žiemą tas pasunkėja dar 4 kartus
  • Dažniau reikia į degalinę, nes mašina šio kuro vartoja daugiau
Mano asmenine nuomone, bioetanolis turi puikias perspektyvas, jei jo būtų galima įsigyti daugumoje degalinių ir jei valdžia nuspręstų skatinti jo vartojimą, t.y. sumažintų mokesčius šiai kuro rūšiai.
Sakau gal kokią peticiją reiktų sukurti?

4 komentarai:

  1. Abejoju ar peticija padėtų, kadangi pas mus jos rašomas betkam ir betkas gali jas sukurti. Nes pradės kiti sakyti, kad gal geriau sumažina mokesčius "elektronomobiliams" ir tada dar mažiau teršime gamtą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, mano vardas yra Laima, buvau kai neteisėtai kreditoriams rankas auka man buvo apgauti 5000 eurų, nes man reikia didelį kapitalą 10million Euro, aš beveik mirė, mano verslas buvo sunaikinta, nebuvo maisto išmaitinti mano vaikai, šiame procese aš praradau mano vyras. Aš ir mano vaikai negalėjo stovėti nebereikia .Visi tai atsitiko 2015 sausio ne iki sutikau draugą, kuris supažindino mane su gera motina Alexandra, kuris galiausiai padėjo man gauti užtikrinti paskolą savo įmonę, gera mama, aš noriu pasinaudoti šia galimybe ačiū ir Dievas toliau laimina jus, aš taip pat norėčiau pasinaudoti šia galimybe papasakoti visų Lietuvos, kad čia yra daug sukčiai iš ten, jei jums reikia paskolos ir užtikrintos paskolos adresų gera mama Alexandra per įmonės elektroninio pašto adresą. alexandraestherloanltdd@gmail.com
    arba alexandraestherfastservice@cash4u.com,
    galite susisiekti su manimi per šį laišką; laimajelena@gmail.com bet kokios informacijos jums reikia žinoti.
    Ačiū .

    AtsakytiPanaikinti
  3. Renkantis ekologiska ir ekonimiska automobili gali padeti ir https://lt.brcauto.eu konsultantai labai gera ismano savo darba, pas juos taip pat didelis automobiliu pasirinkimas

    AtsakytiPanaikinti