2009 m. gegužės 28 d., ketvirtadienis

Ar turite finansinių tikslų?


Sveiki,

Turiu gerų žinių: nuo šiol dienoraštyje rasite ir mano geriausio draugo Arno Markevičiaus straipsnius. Taip pat su Arnu dirbame prie naujo projekto susijusiu su finansų planavimų apie kurį papasakosime vėliau. Taigi pristatau šviežią Arno straipsnį. Gero skaitymo!

Ar turite finansinių tikslų?

Žinau, kad turite. Ir netgi žinau, kad jų siekiate. Nesvarbu, ar tai darote sąmoningai ar pasąmoningai. XXI a. gyvenimas yra neatsiejamas nuo pinigų (bent jau ne daug kas sugeba atsieti). Mes visi turime didesnių ar mažesnių, svarbesnių ar mažiau svarbių finansinių tikslų. Vieni galvoja, kaip užsidirbti pakankamai pinigų mokesčiams, kiti galvoja, kaip susikrauti milžiniškus turtus. Įdomiausia tai, kad šių tikslų svarba nepriklauso nuo jų dydžio. Kartais žmogui uždirbti šimtą litų gali būti svarbiau, nei kitam milijoną. Taigi, nepaisant šių tikslų dydžio, esminis dalykas - kaip Jūs siekiate šių tikslų? Ar planuojate savo finansus?

Vėlgi, žinau, kad planuojate. Ir vėlgi nesvarbu ar tai darote sąmoningai ar pasąmoningai. Tik šįkart noriu pateikti jums pavyzdį. Ar jums yra tekę vairuoti automobilį tamsoje per labai tirštą rūką ar smarkią liūtį? Net jei nėra tekę, galite įsivaizduoti... Įsivaizduokite, kad galite matyti tik automobilio kapoto priekį... Kaip atrodo Jūsų kelionė? Kiekviena kelionė turi tikslą (juk pati kelionė yra to tikslo siekimas). Taigi, kaip atrodo Jūsų kelionės tikslo siekimas? Yra kelios galimybės. Pirmoji – sustoti. Tai atitolina Jus nuo tikslo, tiesa? Antroji – sulėtinti greitį, kas taip pat sulėtina Jūsų kelionę. Trečioji – važiuoti įprastu greičiu. Taip padidinate tikimybe nuvažiuoti nuo kelio arba visai nepasiekti tikslo. Turbūt yra ir daugiau galimybių, bet viena yra aišku – rūkas, tamsa, liūtis nepadeda siekti kelionės tikslo.

Panašiai atrodo ir dažno iš mūsų finansinių tikslų siekimas. Ypač, jei jie yra ilgalaikiai. Ar įmanoma siekti kelių, keliolikos ar net keliasdešimties metų finansinių tikslų, jei matome (o dažniau tik nujaučiame) savo finansinę situaciją tik mėnesiui į priekį? Panašiai, kaip ir su automobilio kapoto priekiu, tiesa? Net jei turite kelių mėnesių piniginių planų, o (nu)matote savo situaciją tik kelioms savaitėms į priekį. Ir manau, kad šioje vietoje galite man paprieštarauti. Dažnas iš mūsų pasakys, kad (nu)mato savo finansinę situaciją toliau nei mėnesiui. Tačiau kiekvieną dieną bendraudamas su daugybe žmonių finansų klausimais pastebiu štai ką. Daugumą asmenų galima išmušti iš vėžių kokiu nors vienu paprastu klausimu. Pavyzdžiui, ar žinote, kiek vidutiniškai pinigų išleidžiate savo rūbams per mėnesį? Ar žinote, kiek vidutiniškai pinigų skiriate savo pramogoms per mėnesį? Kartais netgi klausimai, kiek pinigų išleidžiate maistui ar savo finansiniams įsipareigojimams, padeda suprasti, kad mes nestebime savo finansų. Ar galite įsivaizduoti sėkmingai veikiančios korporacijos vadovą, kuris nežino, kiek ši korporacija turi finansinių įsipareigojimų, ir kokias lėšas skiria jiems padengti per mėnesį? Juokinga, tiesa? Taip atrodo dažno iš mūsų finansinė tikrovė.

Taip atrodė ir mano situacija, kol to nesuvokiau. Buvau nustebęs, kiek daug galiu išsiaiškinti apie savo finansinius įpročius, kai pradėjau juos stebėti (dabar tam yra sukurta galybė asmeninių finansų programų). Kiek daug galiu sutaupyti, kiek daug galiu sau leisti ir kaip neapsakomai geriau aš jaučiuosi žinodamas ir galėdamas numatyti savo pinigų srautus! Jūs turėtumėte sekti savo pinigus kiekvieną dieną, žymėtis ir stebėti. Žinau, kad tai nėra lengva. Jūs privalote tapti savo mažų korporacijų vadovais, žinančiais kur keliauja kiekvienas uždirbamas centas. Bet tik tuo atveju, jei norite jaustis finansiškai saugūs! Informacijos, kaip paskirstyti savo finansinius srautus, taupyti ir planuoti pinigus ateičiai, laukite kituose straipsniuose. Kol kas pabandykite bent jau stebėti juos...

Nuoširdžiai,
Arnas Markevičius

7 komentarai:

  1. Geras straipsnis, ačiū. Finansinių tikslų nusistatymas yra būtinas kiekvienam racionaliai mąstančiam žmogui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. straipsnyje minimos asmeninių finansų programos. gal gali rekomenduot kokią nors pabandymui?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Asmininių finansų programų yra gana daug. Visagalis Google gali rasti visas su keyword'ais: personal finance software. :) Čia palyginamojo puslapio nuoroda: http://personal-finance-software-review.toptenreviews.com/. Svarbiausia iš tikro pradėt stebėti savo finansus. Galite parsisiųsti ir nemokamas "lite" versijas - pradžiai tikrai užteks.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Uztenka kiekvienakart ka nors perkant blaiviai pasvert, kiek tas pirkinys reikalingas - va ir visas efektyvus finansu planavimas.
    Middle class atstovui visokie finansu patarejai gal ir pades sutaupyt 10-90 LT/men, bet ju paslaugos - brangesnes.
    Skaitant situs jusu megejiskus straipsnius su gausybe gramatiniu klaidu susidaro ispudis, kad pagrindinis kelias praturtet - tai skaiciuot savo pinigus. Deja, tiesa kitokia. Taciau jus jos nepasakysite, nes patys uzdirbate (beje, manau, nedaug) is zmoniu, kurie patiki jusu kuriama iliuzija.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Daiva, musu paslaugos nemokamos, ką čia rašome, rašome geranoriškais tikslais o ne tam kad uždirbinėti iš to, kad kažkam sutaupėme keletą litų. Iš pinigų skaičiavimo nepraturtėsi, tiesiog reikia žinoti kiek jų turi ir kur juos padedi.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kokias nemokamas paslaugas teikiate?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Konsultacijas, na bet apie tai gal geriau el. paštu arba telefonu, o geriausia prie kavos puodelio.

    AtsakytiPanaikinti