2011 m. spalio 19 d., trečiadienis

Kas Jūsų laukia derybose su bankais dėl paskolos refinansavimo?

Pastaruoju metu vis dažniau būsto paskolas turinčių žmonių kalbose išgirstame žodį refinansavimas. Kodėl taip yra? Pradėkime nuo pradžių, 2006,2007 metais, kai Lietuvos ekonomika augo šuoliais, dažnas lietuvis tinkamai neįvertinęs savo finansinių galimybių ėmė būsto kreditus. Tuomet banko maržos buvo tikrai patrauklios: 0,6 – 1 %, o ir Litas atrodė stabili valiuta, tad paskolas daugelis ėmė Litais. Atėjus 2008 metų krizei ir prasidėjus kalboms apie Lito devalvaciją, VILIBOR šoktelėjo iki dangaus ir pasiekė net 10,55 proc, kas lėmė didžiules įmokas kredito gavėjui. Elementarus pavyzdys, paimta 200 000 Lt paskola 40 metų, kai VILIBOR 2% įmoka buvo apie 900 Lt,  o štai atėjus krizei ir VILIBOR išaugus, ta pati paskola ima skaudžiai draskyti piniginę. Įnešti į banką reikia arti 2000 Lt., o apie ilgalaikes kredito strategijas tuo metu dar niekas negalvojo. Vienintelė panacėja buvo -  Euras, tad žmonės bėgo į bankus keisti Litus į Eurus. Bankai jiems padėjo, tik su viena sąlyga – marža kilstelima dažnu atveju net keliais procentiniais punktais. Deja 3,5% ar didesnė marža  šiai dienai - brangus malonumas.  Tuomet atsiranda viena išeitis – derėtis su bankais, nepavykus to padaryti – refinansavimas (perėjimas į kitą banką).
Ar verta derėtis su banku? Atsakymas  - TAIP verta ir netgi būtina. Šiek tiek skaičių, jei turite aukščiau minėtą paskolą, ir Jūsų marža yra 3,5 %, Jūs permokate  apie 295 139 Lt. palūkanų. Susimažinę maržą iki 1,5 %, permokėsite – 201 221 Lt. palūkanų. Sutaupote  beveik 94 000 Lt.! Net 0,2 % skirtumas Jums gali sutaupyti apie 10 000 Lt.
Jei galima tiek daug sutaupyti, kodėl žmonės to nedaro? Atsakymas gana paprastas – baimė, žinių trūkumas. Dažnas galvoja, kad su bankais derėtis neįmanoma, o pasirašytoje sutartyje pakeisti nieko nebegalima, bet tai – mitas. Ar pastebėjote, kad  prieš pasirašant kredito sutartį Jūs tampate auksinis klientas,  deja, po sutarties pasirašymai dažnai tai pasikeičia. Taigi, jei apsispręsite derėtis dėl geresnių sąlygų banke, nusiteikite „švelniam“ pokalbiui.
Keletas patarimų tiems, kas vis dėlto pasiryžo eiti ir pasiderėti su banku:
  • Pirma, tiksliai žinokite ko norite, kas yra VILOBOR ,EURIBOR,  marža.
  • Antra, suskaičiuokite kiek permokate su esama palūkanų norma ir kiek permokėsite jei turėsite mažesnes palūkanas.
  • Trečia, turėkite konkurentų pasiūlymus. Gaukite refinansavimo pasiūlymus iš kitų bankų, tai Jums padės derybos.
  • Ketvirta, tiksliai žinokite kiek Jums kainuos išėjimas iš banko.
  • Penkta, turėkite pasiruošę rezervinį pinigų fondą. Savo sąskaitoje turėkite bent 5 000 Lt, kad bankininkas matytų, jog  Jūs neturėsite finansinių problemų išeiti iš banko.
Trumpai tariant, reikia pasiruošti namų darbus ir tik tada eiti derėtis su bankininkais. Tiems, kas dar neturi kredito sutarčių ir nenori galvoti apie refinansavimą, patarčiau iš anksto susidėlioti savo finansų strategiją. Tai Jums padės išvengti daugelio galimų klaidų.

2011 m. spalio 5 d., trečiadienis

Gavau 100 000 Lt ir kur dabar juos dėt? (1 dalis)

Sveiki,
Kasdien dirbant su klientais ir konsultuojant juos kreditų ir finansų klausimais vis susiduriu su tokiu dalykų, kad klientai būna pardavę butą ar tiesiog gavę sumą pinigų, nori ją kažkur investuoti. Taigi jūsų dėmesiui ir pamatymams serija trumpų straipsnelių apie tai kur padėti tuos, tarkim 100 000 Lt?
Dažniausia būna mąstoma apie NT pirkimą ir nuomą. Pasvarstykime ar tai naudinga ir efektyvu.
Už 100 000 Lt galime nupirkti gan prastą butą, tad šiuo atveju padidinkime sumą dvigubai, tarkim turime 200 000Lt, už juos galime nupirkti butą kurį galėsime išnuomoti už 700 - 900 lt per mėnesį.
Atrodo gera investicija, ypač jei butas brangs.
Kokia gi procentinė nauda: 200 000 Lt investuota, gauname vidutiniškai 9600 Lt grąžos per metus, t.y. 4,8 %.
Rizikos/papildomi kąštai:
  • Prastovos, jei nebus nuomininkų
  • Buto remonto išlaidos
  • Renovavimas po nuomos
  • Draudimo kaštai
Alternatyva: terminuoti indėliai kredito unijoj, kur galite gauti iki 6 % metinių palūkanų. Rizikos, nematau.
Kaip išnaudoti buto nuomą efektyviau - trumpalaikė nuoma.

Šiam kartui tiek, sekantį kartą paanalizuosime investavimą į fondus ir ką galime gauti iš to.

Sėkmės.