2009 m. rugsėjo 27 d., sekmadienis

Kalėdos, ką darom su dovanom?

Kalėdos nuostabiausias ir stebuklingiausias laikas metuose. Klausimas, kodėl aš rudenį rašau apie jas? Juk dar ne laikas puošti eglutę ir pirkti dovanas. O gal laikas? Būtent apie šventines išlaidas ir noriu pasikalbėti.
Šventės, tenka pripažinti, dažnai yra ir nekuklios išlaidos, o ypač Kalėdos - dovanos, kelionės į svečius visa tai kainuoja. Dabar dar rugsėjis, ir iki švenčių, atrodo, liko dar daug daug laiko. Ar tikrai? Kiek dar algų gausite? Kai paskaičiuoji pinigus, visgi pasirodo šventės ne už kalnų, o dovanas pirkti teks. Noriu duoti vieną naudingą patarimą - dovanas pirkite jau dabar. Kodėl gi tai taip svarbu? Viskas labai paprasta - sutaupysite ne tik pinigų, bet ir laiko.
Labai gudru yra paskirti šventėms tam tikrą biudžetą ir būtent dabar tam tinkamiausias metas. Turite dar pakankamai laiko rasti tinkamas dovanas, atitinkančias biudžetą, taip pat nereikės desperatiškai blaškytis perpildytose parduotuvėse prieš pat šventes. Tiesiog žymiai ramiau lauksite švenčių ir svarbiausia finansiškai nebus sunkumų gruodį ir spalį, jei šias išlaidas išdalinsite nuo dabar.
Taigi, planuokite savo išlaidas šventėms ;) jei tingite rengti biudžetą bent jau pasistenkite dovanų ieškoti nuo dabar, pasinaudokite ir elektroninėmis parduotuvėmis.

2009 m. rugsėjo 18 d., penktadienis

Aklumas arba karti tiesa

Sako, dienoraštyje galima išsakyti savo mintis laisvai. Taip ir padarysiu. Jau kuris laikas stengiuosi įrodyti kiekvienam akivaizdžią tiesą - valstybė jums pinigų nedavė ir neduos. Deja žmonės tiki, tiki geresniu rytojumi, tikėti nėra blogas dalykas, tik klausimas ar padės tikėjimas jei sėdėsi be cento kišenėje ir tikėsi, sotesnis nepasidarysi. Kasdien žiniasklaidoje randasi po straipsnį apie SoDros biudžeto skyles ir deficitą, II pakopų fondams lėšos taip pat karpomos. Visi socialiniai ir demografiniai rodikliai, bei kitų šalių patirtis rodo akivaizdų dalyką - valstybė jumis nepasirūpins nei pensijoje nei dabar. Taigi kyla klausimas, ar pagaliau pradėsime patys rūpintis savimi, ar vis dar lauksime ir tikėsimės? Ar pradėsite taupyti, ar pradėsite investuoti? Ar paliksite savo ateitį valstybės rankose? Štai kur klausimas...

2009 m. rugsėjo 5 d., šeštadienis

Ar teisingai pasirinkau pensijų fondą? (Administracinių mokesčių palyginimas)


Sveiki,

Jau esu rašęs ankščiau apie II pakopos kaupime taikomus mokesčius. Neseniai gavau palyginamąją lentelę kurioje aiškiai išdėstyta kokio dydžio administracinius mokesčius taiko Lietuvos pensijinių fondų bendrovės. Pasižiūrėję galite palyginti kokius mokesčius mokate savo turimame fonde.
Noriu priminti, kad pensijų fondo kompaniją galite keisti, t.y. pereiti į kitą bendrovę. Tai galite padaryti jei jūsų pensijų fondo sutartis yra sudaryta ne veliau nei 2005 metais, kitaip tariant po pasirašymo turi būti praėję 3 metai. Išeinant iš fondo gali būti taikomas išėjimo mokestis, jis negali būti didesnis nei 0,2 % nuo esamos pinigų sumos fonde. Lentelėje galite matyti kurios bendrovės išėjimo mokesčio netaiko ("Invalda" ir "MP Pension Funds").
Taigi pasižiūrėkite ar nepermokate už fondo valdymą.
Lentelę rasite čia:
http://www.wilmicesk8.com/images/excel%20logo.jpg

Mano nuomone, pensijų fondą verta pakeisti net jei skirtumas vos keletas procentų. Termino pabaigoje tai turės didesnę finansinę įtaką nei galite įsivaizduoti.
Apie tai kaip pasirinkti tinkamo rizikingumo fondą pagal savo amžių ir poreikius parašysiu kitą kartą. Jei turite klausimų susijusių su pensijų fondų keitimais, kokią bendrovę pasirinkti ir kokia perėjimo procedūra tiesiog parašykite man.

Sėkmės!