2009 m. spalio 26 d., pirmadienis

Mokamas mokslas. Kaip padaryti efektyviau.


Paskutiniu metu skardžiai eskaluojama mokamo mokslo ir paskolų mokslui tema. Pasidomėjau ir aš tuo, pateiksiu keletą minčių, kas man atrodo racionalu.
Kiek teko domėtis švietimo ministerija stengiasi aukštąjį mokslą padaryti kuo prieinamesnį, tuo pačiu rūpinasi ir universitetai. Pastebimai gerėja internetiniai sprendimai ir komunikacija - tas puiku. O kaip gi su finansiniu prieinamumu? Puikiai suprantu, kad nemokamo mokslo nebus ir pats manau, kad už kokybišką mokslą mokėti reiktų. Tik mokėti kaip? Dabar studentai moka už semestrus ir tai dažnai sudaro gan dideles sumas, todėl kreipiasi į bankus ir ima paskolas su gan aukštom palūkanom. Iš to uždirba bankai ir dar eilė institucijų, puiku ar ne? Studentas gi turtingas asmuo, tad kodėl gi iš jo neuždirbus? Siaubas. Manau, kad racionalu būtų suteikti sąlygas studentams už mokslą mokėti mėnesinėmis įmokomis ir rinkliavą atliktų patys universitetai, kad ir per debetinę sutartį. Tikiu, kad reiktų suteikti mažiau paskolų, nes bent jau dirbantiems studentams tai būtų gan parankus sprendimas.
Taigi, išskaidytos įmokos sprendimas padėtų dabartiniams studentams, bet gi laukia dar ne viena karta norinčių žinių jaunuolių. Taigi, manau, tėvai taip pat turi didelę įtaką. Visų šių paskolų galima būtų (ir reikėtų) išvengti, jei tėvai nuo pat kūdikystės pradėtų skirti bent nedidelę sumą atžalos išsilavinimui. Per 18 metų galima nesunkiai sukaupti reikiamą sumą ir dar gauti pelno apart išleidus paskolos palūkanoms. Taip pat tokio tipo taupymo programas remia valstybė, joms taikoma 15 procentų mokesčių lengvata.
Plačiau apie šias taupymo programas parašysiu kitame straipsnelyje, jeigu jums įdomu sužinoti nedelsiant, rašykit man į elektroninį paštą, jūsų laiškai visada džiugina mane.
Ir nepamirškit ką sakė mokykloje - "Mokslo šaknys karčios, o vaisiai - saldūs"  :)

6 komentarai:

  1. Galima pamanyti, kad ten palukanos zveriskos.. paemus kokius 5000LT per metus palukanu gautus vos ~300LT, kas sudaro vos 25LT per men.. Ar tai dideli pinigai? Jei taip, tai gal tada pailset dar pora meteliu ir pabandyt tuos kelis litus sukaupt? O gal is vis nebutina siekti auksto mokslo? Kodel pas mus iprasta tiketis viska gauti veltui?

    Beje paskolu rinkliavos funkcijos negalima perduoti universitetui, nes:
    1) Studentai, kad ir po semestro gali migruoti i kita universiteta - tai automatiskai reikstu papildomas administracines islaidas
    2) Abejoju ar universitetai yra pasiruose prisiimti toki dideli papildoma administravimo darba (reikia nepamirst, kad yra bent trys paskolos tipai su skirtingomis salygomis).

    Ir isvadai: jei rinkliavas atlikinetu universitetai - administravimo islaidos butu neadekvacios, nes tam reiketu papildomu, tik tam dalykui skirtu resursu. O tai automatiskai butu gerokai brangiau, nei tai atliekant bankui su jau savo esama infrastruktura ir resursais. Ko pasekoje turetume zymiai didesnes palukanas ir didesni nepasitenkinima.

    P.S. beje kas cia blogo, kad skolinantysis tikisi, kad ir minimalaus uzdarbio? Jam tie pinigai taip pat kainuoja, nes indelinikam mokamos palukanos. Ar man paskolintum 10,000LT mokslam be palukanu penkiem metam? :)

    Vitalis

    AtsakytiPanaikinti
  2. Beje vienas is paskolos tipu yra - paskola studijoms uzsienyje. Kuris universitetas ir kokiu budu turetu isduoti tokia paskola? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vitali,
    Nežinau kaip tu palūkanas saičiuoji, bet gaunasi tikrai ne 500 Lt, pasidomet siūlyčiau čia: www.swedbank.lt/lt/pages/privatiems/paskolos_studentams
    palūkanos siulomos apie 9 proc, taigi jei grazini paskola sakykim per 5 metus, iskaitant tai kad palukanas moki dar kol studijuoji permoki apie 5000lt.
    Tiesiog isijunk skaiiuoklę ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na kiek žinau, tai tą palūkanų dalį, kuri viršija 5% kompensuoja valstybė, t.y. aš ir tu :) O verkšlenantis studentas moka ne daugiau kaip 5%. + pirmus dvejus studijų metus yra taikoma 0% marža + studijų metu mokamos tik palukanos.

    Paėmiau jau tavo minėta pavyzdį:
    5000LTL paskolos su penkių metų trukme. Tarkim studentas dabar pirmame kurse, t.y baigs studijas 2013-06.

    Studijų laikotarpiu įmokos suma yra nuo 10,42 LTL iki 20,83 LTL;
    Paskolos gražinimo laikotarpiu įmokos suma nuo 83,97 LTL iki 121,75 LTL - kas manau nėra labai daug, jei studentas yra baigęs mokslus ir turi kvalifikuotą darbą :) O jei dar ir apsukresnis, tai sugebės didžiąją dalį gražint dar studijų metu :)

    Taip, sutinku su teiginiu, gražinamos sumos dydis bus didesnis nei gautos iš banko, bet nepamiršk dar ir infliacijos, kuri toli gražu didesnė už tuos 5%, kuriuos moka studentas.

    Taigi išvadai: mano nuomone, jei potencialus studentas nelabai sugeba išsanprotaut naudos, tai gal jis ir nevertas aukštojo mokslo? Darbo rinkai reikia ir mechanikų, ir šaltkalvių ir tt.. :)

    Bet iš esmės su tavim, Žilvi, sutinku, kad geriau kuo anksčiau pradėt taupyt - ir nereiks nieko skolintis :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš taip pat pateisinu paskolos ėmimą studijoms apmokėti. Taip, po studijų mokamos palūnos šiek tiek paplonins piniginę, bet iki studijų baigimo valstybė jas apmokės, vėliau tai svyruos tarp ~20-30 litų mėnesiui. Jei jūsų studijos to nevertos- tuomet nestudijuokite, bet abejoju, kad rasite geresnį sandorį!

    AtsakytiPanaikinti