2009 m. vasario 6 d., penktadienis

Trumpa administracinių mokesčių apžvalga II ir III pakopos kaupime.

Administracinės išlaidos turi didelę reikšmę galutiniam rezultatui, todėl darant sprendimą, kur investuoti, labai svarbu atsižvelgti į šias išlaidas. Mokesčiai būna skirtingi – priklauso nuo to, kur investuojama. Jei padedamas indėlis, jokių administracinių mokesčių nėra, o jei perkamos ar parduodamos obligacijos, reikėtų pasidomėti, kokius mokesčius ima finansų makleriai. Investuojant į sudėtingesnes priemones, atsiranda daugiau ir sudėtingesnių išlaidų bei mokesčių.

II pakopos pensijų fondų mokesčiai

Mokestis nuo įmokos – tai mokestis, kuris skaičiuojamas nuo kiekvienos įmokėtos pinigų sumos. Pavyzdžiui, jei „Sodra“ už pensijų fondo dalyvį įmoka po 100 litų kas mėnesį, o mokestis 3 % nuo įmokėtos sumos, tai nuo kiekvieno 100 litų 3 litai atiteks pensijų kaupimo bendrovei, o 97 litai bus investuoti į pensijų fondą. Dėl šios priežasties asmeninėje II pakopos pensijų fondo sąskaitoje bus 97 litai, o ne 100 litų po pirmo pervedimo, 194 litai, o ne 200 litų – po antro ir t.t.

Mokestis nuo turto – tai mokestis, kurio dydis priklauso nuo II pakopos pensijų fondo sąskaitoje esančių lėšų ir kuris sumokamas kasmet. Pavyzdžiui, jei II pakopos pensijų fondo sąskaitoje vidutiniškai per metus yra 1000 litų, o mokestis nuo turto 1 %, mokestis nuo turto bus 10 litų.

Pensijų fondo keitimo mokestis parodo, kiek mažiau lėšų bus pervesta į kitą II pakopos pensijų fondą. Jei fondo keitimo mokestis 0,2 %, o asmeninėje sąskaitoje yra 10 000 litų, tai, pervedus lėšas į kitą fondą, sąskaitoje bus 9980 litų, arba 20 litų mažiau, nes 20 litų buvo sumokėta už fondo keitimą tai pensijų kaupimo bendrovei, iš kurios išeinama.

Derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pagal naujus įstatymus II pak fondai naikinami. Tikiuosi ši padėtis pasikeis.

III pakopos pensijų fondų ir investicinių fondų išlaidos bei mokesčiai

Fondo išlaidos:

Atlyginimas valdymo įmonei (fondo valdytojui) – tai mokestis už turto valdymą, įskaitant investicinių sprendimų priėmimą ir vykdymą, administracines išlaidas, rinkodaros bei kitas su fondo valdymu susijusias išlaidas. Šis mokestis paimamas tiesiai iš fondo turto, kaip ir kiti netiesioginiai mokesčiai, todėl fondo dalyvis nežino konkrečios sumokėtos sumos.

Sėkmės mokestis – tai taip pat atlyginimas valdymo įmonei, kuris priklauso nuo rezultatų. Jei investuojama sėkmingai, valdymo įmonė gauna sėkmės mokestį, ir atvirkščiai.

Atlyginimas depozitoriumui (bankui) – tai mokestis už turto saugojimą, įskaitant ir sąskaitų tvarkymą, užtikrinimą, kad operacijos su fondo turtu vykdomos nepažeidžiant teisės aktų, bei kitas depozitoriumo paslaugas. Šis mokestis taip pat yra netiesioginis ir paimamas kaip atlyginimas valdymo įmonei.

Atlyginimas tarpininkui – tai komisiniai finansų maklerio įmonei arba bankų finansų maklerių skyriui už vertybinių popierių pirkimą arba pardavimą, kai fondo valdytojas paveda nupirkti ar parduoti akcijas, obligacijas ar kitus vertybinius popierius. Šis mokestis yra netiesioginis ir būna didesnis, kai fondas dažnai perka ir parduoda vertybinius popierius (aktyviai prekiauja), negu tada, kai nuperka ir ilgai laiko.

Dalyvio mokesčiai:

Platinimo mokestis – tai tiesioginis mokestis, mokamas platintojui perkant fondo investicinius vienetus, dažniausiai jis išreiškiamas procentais nuo įdedamos sumos. Pavyzdžiui, jei investuotojas įmoka 1000 litų, o platinimo mokestis 2 % nuo įmokėtos sumos, tai 20 litų atiteks platintojui kaip mokestis, o 980 litų pateks į fondą kaip įnašas.

Išpirkimo mokestis – tiesioginis mokestis, mokamas investicinio periodo pabaigoje, išperkant investicinius vienetus. Pavyzdžiui, fondo dalyvis savo sąskaitoje turi 10 investicinių vienetų, o vieneto vertė – 200 litų. Fondo dalyvis gali pasiimti iš fondo pinigus, t.y. paprašyti, kad investiciniai vienetai būtų išpirkti. Jei išpirkimo mokestis 2 %, dalyvis atsiims ne visus 2000 litų, bet 1960 litų, nes 40 litų turės sumokėti kaip išpirkimo mokestį.

Mokesčius galima sugrupuoti į keturias grupes:

1. Mokesčiai nuo turto: II pakopos pensijų fondų mokestis nuo turto, III pakopos pensijų fondo ir investicinio fondo atlyginimas valdymo įmonei bei depozitoriumui.

2. Mokesčiai nuo įmokos: II pakopos pensijų fondų įmokos mokestis, III pakopos pensijų fondo ir investicinio fondo platinimo mokestis.

3. Mokestis nuo prieaugio: III pakopos pensijų fondų ir investicinių fondų sėkmės mokestis.

4. Kitos išlaidos: II pakopos pensijų fondų mokestis už fondo keitimą, III pakopos pensijų fondo ir investicinio fondo atlyginimas tarpininkui, išpirkimo mokestis, atlyginimas auditoriui ir pan.

Mokesčiai nuo turto dažniausiai turi didžiausią įtaką, ypač kaupiant ilgą laikotarpį. Per pirmuosius metus 3 % mokesčio nuo turto suma sudarys tik 1 % sukauptos sumos, kaupiant 10 metų – 9 %, 20 metų – 17 %, o kaupiant 40 metų net – 30 % galutinės sukauptos sumos.

Jei asmuo investuoja trumpesnį laikotarpį, mokestis nuo įmokos tampa labai svarbus. Pavyzdžiui, jei asmuo kas mėnesį įmoka po 100 litų, o mokestis nuo įmokos yra 3 %, tai šis mokestis pirmais ir antrais metais mažins turimą fondo sąskaitoje pinigų sumą 3 %, po 20 metų – 2 %, o po 40 metų – 1,25%.

Sėkmės mokestis gali būti apskaičiuojamas skirtingai, tačiau dažniausiai jis priklauso nuo turto vertės prieaugio per vienerius metus. Pavyzdžiui, jei į investicinį ar III pakopos pensijų fondą metų pradžioje buvo įmokėta 1000 litų, metų pabaigoje įmokėtų lėšų vertė padidėjo iki 1100 litų, t.y. 10 %, o sėkmės mokestis yra 15 % nuo prieaugio, tai mokesčio suma bus 15 litų. Sėkmės mokestis mažina fondo pajamingumą. Šiuo atveju nuo 10 % iki 8,5 %. Kai prieaugio nėra, šis mokestis neimamas.

Kiti mokesčiai gali būti labai įvairūs. Dažniausiai jie būna išvardyti fondų prospektuose ir taisyklėse bei nustatytos tam tikros jų dydžio ribos, pavyzdžiui, iki 1 % nuo fondo turto vertės.

Mokesčiai mažina fondo turto vertę, todėl svarbu suprasti jų įtaką galutiniam rezultatui. Apibendrinant galima teigti, kad mokesčiai nuo turto „suvalgo“ daugiausiai lėšų, ypač kaupiant ilgą laiką, investuojant trumpai, daugiau dėmesio reikėtų skirti mokesčiams nuo įmokos, o sėkmės mokesčiai mažina fondo pajamingumą.

Jeigu turite klausimų apie mokesčius bei asmeninių finansų valdymą nedvejodami rašykite. Taip pat kviečiu registruotis naujienlaiškiui, tai galite padaryti parašę man el. laišką arba prenumeruoti dienoraščio dešinėje pusėje.


Parengta pagal VPK informaciją.


2 komentarai:

  1. "Derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pagal naujus įstatymus II pak fondai naikinami. Tikiuosi ši padėtis pasikeis."
    Kur galima rasti konkretų tavo minimą įstatymą dėl II pakopos pensijų fondų panaikinimo? Visus naujuosius įstatymus peržiūrėjau, bet apie II pakopos pensijų fondų panaikinimą niekur neradau nė užuominos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. NOr4jau pasakyti, kad dalis skiriama i II pak fondus ma=inama, ir vis dažniau kalbama apie sumažinimą iki 0, tai kaip tai pavadinti? Nemanau kad meluoju taip rašydamas tiesiog pagrindinė minti buvo parašyti apie mokesčius.

    AtsakytiPanaikinti