2009 m. vasario 18 d., trečiadienis

Finansų planavimas: Planuokite savo atostogas ir keliones.


Jau kuris laikas netikėtai susitinku su asmeninių kelionių "planuotoja" Gabriele iš www.travelplan.lt vis pasikalbam apie keliones, apie tai kokias šalis aplankyti vertėtų (p.s. Gabrielė minėjo, kad į Indiją dabar nerealiu pasiūlymų žino) ir kilo mintis parašyti apie tai, kaip efektyviau sukaupti pinigų kelionėms. Toliau pateiksiu trumpą susirašinėjimą su Gabriele:

Žilvinas:

Kaip tu galvoji, keliones planuoti reikėtų labai anksti? T.y. jas užsisakinėti iš anksto ar geriau laukti paskutines minutės pasiūlymo? Čia finansinių požiūriu kaip geriau butu?
Gal turi dar kokiu pastebėjimų apie keliones ir išlaidas su jomis?

Gabrielė:

Mano patirtis rodo, kad jei turi konkrečius planus, kur atostogauti - būtinai planuokis iš anksto. Aviabilietus galima nusipirkti, kad ir prieš pusę metų. Be abejo, kartais sutampa, kad per visokias aviakompanijų akcijas randi pigius bilietus ir po 1 ar 2 mėnesių, kartais tokios akcijos netgi pakeičia ir atostogų planus. Dažniausiai tokios akcijos vyksta prieš vasaros ir žiemos tvarkaraščių atnaujinimus (sausio-vasario ir rugsėjo-spalio mėnesiais). Jei konkrečių planų nėra, arba tie planai apsiriboja grynai poilsinėmis kelionėmis - galima laukti ir paskutinės minutės. Pavyzdžiui, praeitą rudenį planavome savaitei nulėkti į Kiprą, tad laukėme ir pirkome tik prieš savaitę. Deja, Lietuvoje nelabai yra iš ko rinktis - Turkija, Egiptas... Jei jau ryžtiesi "aklai" paskutinei minutei - verta skristi, pavyzdžiui, į Frankfurtą ir ten gaudyti gerus pasiūlymus. Bet vėlgi - tai tinka poilsinėms kelionėms, o jei nori pavažinėti po šalį (nekalbu apie dienos išvykas iš viešbučio) - geriau planuoti iš anksto.
O pagrindinis patarimas kaip sutaupyti - keliauti savarankiškai. Kai pasižiūri kelionių agentūrų kainas (pvz. Novaturo tolimosios kelionės http://www.novaturas.lt/tolimieji-krastai?utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2009-02-11&utm_source=link15), net baisu darosi :) Elementarus pavyzdys, Peru 14 dienų kainuoja 12 000 lt (neskaitant asmeninių išlaidų ir oro uosto mokesčių), man 21 diena kainavo apie 7000 lt, įskaitant pilną kuprinę suvenyrų. Jei nesiryžtama keliauti "be priežiūros", tada siūlyčiau rinktis bent jau vietinius kelionių operatorius, pvz. keliaujant po Indiją taip galima sutaupyti vos ne pusę kelionės kainos.
tai tiek - gal apie visokias planavimo 'plonybes' kaip viešbučių ar auto nuoma nereikia :)

Išvada: keliones planuokite iš anksto. Geriausia jeigu atsidarytumėte atskirą sąskaitą banke skirta kelionėms, esu jau apie tai rašęs kiek anksčiau. Ten periodiškai (kas mėnesį) atidėkite sau priimtiną sumą kuria norite skirti pramogoms ar kelionėms. Turėdami atskirą biudžetą kelionėms galėsite jas susiplanuoti iš anksto ir dar sutaupyti.

Kaip visada laukiu Jūsų laiškų su komentarais ar pastebėjimais. Iki.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą